Caria Dentara

Caria Dentara

Ce este caria dentara?

Dupa atacul acid din alimente smaltul devine friabil si in dinte se formeaza o cavitate.

Care sunt cauzele cariei dentare?

Cauza principala este atacul acid care dizolva gradat smaltul si dentina, tramentul ei consta in plombe pana la extractia dintelui.

Ce este smaltul?

Smaltul este cea mai rezistenta structura din organism si inveleste partea exterioara a dintilor.

Ce este dentina?

Dentina se gaseste sub smalt , reprezentand o mare parte din dinte, fiind foarte sensibila la durere.

Ce este placa bacteriana?

Placa bacteriana este un film subtire foarte aderent pe dinti si gingii, este alcatuita din mai multe tipuri de bacterii.

Care este mecanismul de producere al cariei dentare?

Caria se formeaza atunci cand zaharul din alimente si bauturi intra in contact cu placa bacteriana formand acizi. Acesti acizi intra intr-o reactie cu dintii si incep dizolvarea smaltului. Atacurile acide pot sa dureze si o ora dupa masa, pana cand saliva neutralizeaza ph-ul si “remineralizeaza” smaltul protejandu-l. Nu doar dulciurile prezinta un pericol ci si alimentele cu carbohidrati.

Care sunt semnele formarii unei carii dentare?

In stadiile incipiente simptomele nu sunt vizibile, dar medicul dentist este capabil sa le depisteze de la inceput. De aceea este bine sa vizitati medicul dentist, cariile incipiente sunt mult mai usor de tratat decat cele avansate.

Ce pot sa fac daca s-a format o cavitate in dintele meu?

O data ce cavitatea a ajuns la nivelul dentinei, dintele devine mai sensibil, de-obicei la alimentele dulci ,acidulate sau fierbinti. In cazul in care caria dentara se apropie de camera pulpara pacientul poate acuza dureri. Daca durerea este cauzata de prezenta unui stimul dulce sau fierbinte aceasta nu dureaza mai mult de cateva secunde, pe masura ce caria se apropie de camera pulpara durerea creste in intensitate si necesita medicatie. Trebuie sa consultati medicul dentist pentru a prevenii aparitia unui abces.

Ce se poate intampla daca aman tratamentul?

Daca nu va prezentati la medicul dentist la primele simptome, situatia se inrautateste si este posibilitatea sa va pierdeti dintele care ar putea fi salvat.

Care suprafete din dintele meu sunt predispuse la carie?

Cea mai predispusa este partea cu care mancati si zonele interdentare.

Ce fel de tratament exista?

In cazul in care caria nu este foarte avansata, medicul dentist va indeparta toata caria si va restaura dintele cu ajutorul unei plombe. Cateodata e posibil sa fie afectat si nervul, in situatia asta este nevoie de extirpare(scos nervul) dupa care se restaureaza dintele. Daca dintele este foarte distrus acesta va avea nevoie de extractie.

Exista metode de preventie?

Pe masura ce molarii denfinitivi erup se recurge la o metoda de prevenire prin sigilari dentare. Sigilantul este un compozit fluid care este aplicat in santurile dintelui creand o suprafata mai usor de curatat.

Vizitati medicul dentist o data la 6 luni, limitati consumul de dulciuri si bauturi acidulate. Evitati gustarile dintre mese, mestecati guma fara zahar timp de 10 minute dupa masa pentru a creste fluxul salivar, acesta ajuta la neutralizarea ph-ului.