Aparatul Dentar – Intrebari si raspunsuri

Aparatul Dentar – Intrebari si raspunsuri

Cat de mult trebuie sa port un aparat dentar?

Depinde foarte mult de fel de afectiune este prezenta si de cat de mult dintii dumneavostra s-au deplasat.

  • Aparatul fix – perioada de purtare este intre 12 si 24 de luni, e posibil sa dureze mai mult in functie de afectiune.
  • Aparatul mobil – de obicei se poarta o perioada mai scurta decat un aparat fix. E posibil ca dupa ce ati purtat un aparat mobil sa fie nevoie de unul fix.

Cat de des trebuie sa merg la medic in timpul tratamentului?

Va trebui sa va reglati aparatul regulat pentru eficienta maxima. Vizitele trebuie sa fie la fiecare 6-8 saptamani, este important sa mergeti la fiecare programare pentru un tratament corect, daca amanati programarile,aparatul nu va avea aceiasi eficienta si va fi nevoie de o prelungire a tratamentului.

Voi avea dureri?

Cavitatea bucala va fi foarte sensibila din cauza schimbarii produse,si e nevoie de cateva zile sa va obisnuiti cu prezenta aparatului . la inceput, o sa simtiti un discomfort la nivelul dintilor din cauza presiunii exercitata de aparat. Dupa ce aparatul a fost reglat o sa simtiti o tensiune pana va acomodati, medicatia pe baza de ibuprofen poate inlatura durerea. Unele parti din aparat poate leza gingia. Dentistul va aplica un gel local care amelioreaza leziunile. Daca totusi dupa mai multe zile o parte din aparat creeaza probleme, e bine sa va prezentati pentru o consultatie.

Voi reusi sa vorbesc normal?

La inceput o sa aveti dificultati sa pronuntati anumite cuvinte, dar cu timpul o sa va obisnuiti si fonatia o sa fie normala.

Trebuie sa evit ceva in timpul tratamentului?

Incercati sa nu va roadeti unghiile sau obiecte dure ele pot creea probleme si eventuale fracture ale aparatului dentar.

Pot sa mai fac vreun sport cat timp port aparatul dentar?

Daca aveti aparat mobil este bine sa il scoateti inainte . Daca va scoateti aparatul, sunt gutiere speciale de protectie pe care le purtati. Este bine sa va scoateti aparatul si atunci cand inotati. Daca aveti un aparat fix sunt gutiere care protejeaza cavitatea bucala pe toata perioada activitatii sportive.

Pot sa mai folosesc la instrumentele musicale?

E posibil sa intampinati dificultati in folosirea instrumentelor muzicale, dar cu putin exercitiu va veti acomoda. Daca aveti un aparat mobil, indepartati-l pe toata durata activitatii.

O sa pot sa mananc normal?

Alimentatia nepotrivita pot deteriora aparatul dentar,in primele zile consumati alimente mai moi pana va obisnuiti.
Chiar daca aveti aparat mobil sau fix, evitati alimentele lipicioase sau cele care contin zahar. Guma de mestecat nu e recomandata pentru ca se lipeste de aparat, evitati alimentele dure ca merele,morcovii,coaja de paine. Aceste alimente ar putea fractura braketii.
La inceput este bine sa taiati alimentele in bucati mici si sa urmati o dieta speciala. Alimentele pot ramane in aparat sau interdentar si va fi nevoie de o curatare atenta.

Evitati bauturile acidulate sau sucurile naturale de fructe datorita cantitatii mari de acid care pot duce la aparitia cariilor. Daca doriti sa beti bauturi acidulate folositi un pai, apa si laptele sunt cele mai sigure lichide.

Cum trebuie sa imi mentin o igiena orala corespunzatoare?

Curatati-va dintii si aparatul dupa fiecare masa, pastrati o atentie speciala pentru dinti si gingi.

Ce produse pot sa folosesc?

Pastele de dinti speciale care tin sub control aparitia tartrului sau placii bacteriene. Periutele electrice pot fi folosite si ele dar cu o grija deosebita pentru o igiena corecta. Periutele interdentare sunt foarte eficiente, ele pot patrunde intre dinti si sunt ideale pentru curatarea braketilor sau aparatelor fixe. Ata dentara trebuie folosita pentru a inlatura resturi alimentare prinse in aparat. Apele de gura cu fluor folosite regulat ajuta la prevenirea cariei dentare si demineralizarea smaltului, ar trebui folosite sub indrumarea medicului dentist.

Cum imi curat aparatul mobil?

Dentistul sau ortodontul te pot ajuta sa afli mai multe metode curatare pentru aparatul mobil, este bine sa va curatati aparatul deasupra unei chiuvete plina cu apa, pentru a nu o fractura daca o scapati pe jos. Pastrati o periuta special numai pentru curatarea aparatului.